Suomessakin seurataan tarkkaan tätä nyt käynnissä olevaa kybersotaa. Everstiluutnantti Kalevi Halonen pääesikunnasta on yksi suomalaisia kybersodan analysoijia. Halonen on jo vuodesta 2002 lähtien analysoinut, kirjoittanut ja ”varoittanut” informaatiosodasta ja kehittänyt Suomen valmiuksia tulevan varalta.
Halosen käsitykset voidaan tiivistää vaikkapa näin:

-Tietosodankäynnin suurimmat uhkat kohdistuvat yhteiskunnan kriittiseen infrastruktuuriin, kuten sähkönjakeluun, tietojärjestelmiin sekä ihmisten käsitykseen todellisuudesta. Huomionarvoista on, että sodan kohteena ei ole niinkään asevoimat vaan yhteiskunnan päättäjät.

-Informaatiosodan luonteeseen kuuluvat olennaisesti propaganda ja manipulointi. Perinteisesti sodankäynnin uhkakuviin on liitetty esimerkiksi televisio- ja radioasemien haltuunotto.

-Tietoyhteiskuntaan kohdistuvilta uhkilta voi suojautua niin yksilö-, yritys- kuin järjestelmätasolla. Yksittäisen tietokoneen käyttäjän perinteisiä keinoja ovat salasanat, virustorjunta ja varmuuskopiointi. Yrityksissä suojautumiskeinoina ovat esimerkiksi koulutustilaisuudet ja se, että yleensäkin ollaan tietoisia uhkista.

Lue lisää: http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/ajassa/18688.html

Aiheesta on julkaistu netissä suuri määrä korkeatasoisia pdf-dokumentteja. Voit tutkia niitä hakusanalla informaatiosota tai informaatiosodankäynti.

Garam Masala